2013. augusztus 21., szerda

A használt, jó minőségű lakásokat keresik Budapesten...

Alig van kereslet a felújítandó és az új lakásra Budapesten. A családi házak árából is sokat kell engednie annak aki valóban értékesíteni kívánja. 2011 és 2012 évhez viszonyítva, ugyanebben az időszakban a csekély eséshez viszonyítva, idén azonban 5%-kal több ingatlan cserélt gazdát, mint júniusban. Az idei forgalom tehát az első hét hónapban 48 ezer tranzakciót mutat és a nyári hónapoktól eltekintve folyamatos havi növekedésben van.

Tavaly júliusig ugyan 60 ezer tranzakció volt, de ebbe erősen közrejátszott az év eleji végtörlesztés. Idén áprilistól azonban rendre nagyobb a forgalom, mint akár tavaly, vagy tavaly előtt. 2011-ben az első hét hónapban 46 ezer adásvétel történt, ami 3%-kal kevesebb az idei adatoknál. Az új lakás értékesítés Pest megyében is 5%-ra esett. Az ország többi részén még ennél is kevesebb az új ingatlanok forgalma. Továbbra is a használt, jó minőségű lakásokat veszik. A felújítandók sem túl népszerűek, legnagyobb arányban a fővárosban vették ezeket, de ennek aránya is csupán 7%-os volt.

Vidéken bátrabban alkudnak átlagban 8%-kal kellett mérsékelni a családi házak árait, hogy megjelenjenek a vevők, akik további 11%-ot tudtak alkudni. Pest megyében ennél kicsivel jobb a helyzet ennél a típusnál, a fővárosban pedig a 6%-os árleviteli és a 9%-os alku szinte már kedvező adat. A tégla lakásoknál 4-6% az árlevitel átlaga és 6% körüli az alku, paneleknél pedig még alacsonyabb. Az összes típus átlagában 5% az országos árleviteli átlag, az alku pedig 8% vidéken és 6% Budapesten.