2013. július 9., kedd

A devizaadósok kérhetik a végrehajtás felfüggesztését...

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara A Kúria csütörtöki árfolyamrésre vonatkozó döntése szerint, arra hívja fel a devizaadósok figyelmét, hogy a végrehajtást elrendelő bíróságtól kérhetik a végrehajtás felfüggesztését, ami természetesen nem jelent számukra többletköltséget.
A Kúria egy devizahitel-adós és az OTP Bank közti vitában úgy döntött, hogy a deviza eladási és -vételi árfolyam különbözete - az árfolyamrés - a futamidő alatt nem változhat, mivel annak módjáról nem esett szó a szerződésben. Miután az adott hitelszerződésben induláskor az árfolyamrés 1 százalék volt, és ezt a bank később 2 százalékra emelte, az egy százalék feletti, eddig kifizetett árfolyamrés visszajár a hitel felvevőjének, ennek pontos összegét ki kell számítani. 
Egy példa erre: Ha az árfolyamrész 1 százalékos egy 12 millió forintos hitelnél havi 500 forint terhet jelent az adósnak. Amennyiben az árfollyam 2 százalékra emelkedik, a havi többlet teher az adósra szintén 500 forint, akkor ez az összeg jár vissza a hitel felvevőjének.
Forrás: MTI