2013. június 3., hétfő

Budapesten az új lakás kínálat nagy, de kerületenként a kereslet változó.


Budapesten az ingatlanforgalmat egy erős kínálati piac jellemzi, így a vásárló remek helyzetben van, nagy a választéka. De a fővárosi kerületek között kereslet szempontból azonban nagy a szórás. Az egyes kerületekben kínált ingatlanok típusának aránya, átlagára, átlagolt mérete nem feltétlenül egyezik azzal, amit a  vásárlók ott keresnek és megvásárolnak. 

Érdemes többek között a ház kontra lakás viszonylatát is megnézni. Ebben az összehasonlításban legnagyobb eltérést a II. kerület mutat mert az eladásra kínált ingatlanok ötöde családi ház, holott az idei vásárlások csupán 5 százalékát tette ki ez a típus, a túlkínálat nagy a családi házakban. Itt a házak és a lakások alapterület és ár tekintetében nagyobb méretűek és drágábbak, mint amit a vásárlók keresnek. A II. kerületi új lakás vásárlók idén átlag 26 millió Ft körül költöttek 72 m2-es lakásukra, a kínálati átlag azonban ennél az új lakás típusnál 37 milliós Ft és alapterületben is 10 m2 nagyobb, azaz 82 m2 körüli.

A házak árára visszatérve a II. kerületiekre és a XII. kerületiekre is jellemző, hogy míg a kínálati átlag jócskán 100 millió fölött van, addig a II.-ban 50, a XII.-ben 70 millió körül költöttek családi házra az elmúlt időszakban. A III. kerületben a kínált ingatlanok 18 százaléka családi ház, a vevők 93 százaléka azonban inkább lakást vesz. Az itt kínált házak átlag ára közel 70 millió Ft, a vevők ezzel szemben 50 millió Ft körül vásároltak. Az I. kerületben a kínálat 28 milliós forint, míg a vevők inkább 17 millió forintért vásároltak. Az V. kerületben a kínálat 40 millió forint mellett csak 30 millió forintért vásárolnak.

A megvásárolt ingatlanok az alapterületük méretében is jelentős eltérést mutatnak ahhoz képest, mint amit a kínálat mutat. Jellemzően az elmúlt hónapokban nőtt valamelyest a nagyobb méretű lakások utáni kereslet, a vevők még mindig a kisebb, könnyebben fenntarthatók ingatlanokat vásárolják. A kertvárosi XVIII. és XXII. kerületben is a kínálati átlag méret 150 m2 körüli, viszont a vevők inkább a 100 m2 körülit vásárolják.
Bár a lakások esetében már kisebb az eltérés, de hatását tekintve azonos. A VI. kerületben a 70 m2 szerepel kínálati oldalon, de a vevők az 57 m2 polgári lakást preferálják. Az V. kerületben a 90 m2nagyságú a XI. kerületben a 70 m2 nagyságú lakások szerepelnek a kínálati oldalon, de mindkét kerületben a 10 m2-rel kisebbet vásárolták meg a vevők.