2013. május 4., szombat

Még mindig mélyponton a lakásépítési piac

Továbbra is mélyponton van a lakásépítési piac és nem várható javulás. a KSH legutóbbi adatai szerint az idei első negyedévben 1123 új lakást építettek Magyarországon, 54,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, és csökkent a kiadott építési engedélyek száma is. Tavaly összesen 10560 új lakás épült Magyarországon, 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. Bár évi 8000 ezer lakás továbbra is meg fog épülni, mivel erre megvan a fizetőképes kereslet, de ez a szám is újabb mélypontot jelent, hiszen még a két világháború közötti gazdasági válság idején is több lakás épült, mint most.


A lakásépítéssel foglalkozó építőipar szempontjából az egyik legnagyobb problémát még mindig az jelenti, hogy a megépülő lakások egyharmada, mintegy 3000-3500 lakás nem teljesen jogszerűen, írásos szerződések nélkül épül. Ezért is szorgalmazza az ÉVOSZ az újépítésű lakások áfa-kulcsának 27-ről 5-10 százalékra történő csökkentését, ami serkenthetné a piacot.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a meglévő lakásvagyon fenntartásához évente 250 000 lakást kellene felújítani, a KSH nem közöl adatot, de tavaly kb. csak 100 000 lakás újítottak fel. Az alelnök szerint a kormány által kidolgozott rendszerek - otthonteremtési támogatás, energiatakarékos felújítás támogatása, panelprogram jók, de nincs mögéjük állítva elégséges forrás, és így csak kevesen tudják igénybe venni ezeket. 

A kormányzati otthonteremtési támogatások hatása, csak később lesz érzékelhető. A hitelpiac élénkülése lendíthetne a piacon, de egyrészt a statisztikákból nem látszik bővülés, ennek a kedvező hatása sem lenne azonnal érzékelhető. Az első negyedéves adatok alapján, láthatóan kevesebb a készpénzes vevő, már ők sem tudják eltartani a piacot.
Forrás: MTI