2013. április 7., vasárnap

A szocpol többmilliós támogatással való kibővítését tervezi a kormány.

Új és használt lakások és azok bővítésekre lehetne igénybe venni.A szocpol kibővítését tervezi a kormány. Egy NGM-es előterjesztés alapján a szocpol kibővítése lehetővé tenné a támogatás felvételét nemcsak új lakás, hanem használt lakás és azoknak a kibővítéséhez is. A szocpol és "félszocpol" kibővítése lehetővé tenné a családosoknak az állami támogatás felvételét már egy gyermek után is, sőt a a 60 négyzetméter alapterületnél kisebb minimum 45 négyzetméter alapterületű lakás vásárlásánál is.

Mi volt eddig?

Mivel a szocpol támogatásokat eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett csak igénybe venni, meglehetősen szűk kört érinthetett a program. A kamattámogatási program feltételein már januárban lazítottak. Magyarországon alig több mint 10 ezer új lakás épült és a kamattámogatás felvételéhez a családoknak legalább 2 gyermek megszületését is vállalniuk kellett, ezért a eddigi igénybevevők száma becslések pár ezerre becsülhető. 

Mit tartalmaz a tervezet?

- A lakásépítési támogatás mértékének emelése, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt (két gyermek esetén megközelíthesse pl. a 3 millió forintot is) 
- A jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás 
- A lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne 
- Használt lakás vásárlásához bevezetnék a "félszocpolt", ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének az 50%-a 
- Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a "félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére iselérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig. 

A szocpol támogatás összege a korábbiakhoz hasonlóan három tényezőtől függne: 

1. a lakás alapterületétől,
2. a gyermekek számától,
3. a lakás energiaminősítésétől.

A szocpol bővítése ösztönözheti a lakáspiacot és a lakáshitelek piacát is, amely jelenleg több mint egy évtizedes mélypontján tartózkodik. 
Forrás: Portfolio.hu