2013. március 22., péntek

A lakáspiac nem befolyásolja az ingatlan árak növekedését.


A 2012-es adatok szerint mind forgalom és ár szempontjából folytatódtak a magyarországi lakáspiacon a negatív trendek. Idén az eltelt hónapok adatai szerint úgy tűnik, hogy a 2011-es adatoknál valamivel jobban teljesít a piac. A januári új kamattámogatott hitel piaci megjelenése, pozitívan hat, de ugyanakkor továbbra is alapvető probléma a bizalomhiány, mely leginkább az általános gazdasági helyzet iránt mutatkozik.


A potenciális lakásvásárlók és a lakás vásárlást halogatók számára a munkahely kérdése, a jövedelmi helyzet vagy a növekvő megélhetési költségek jóval nagyobb visszatartó erőt jelentenek, ezért a szakértők szerint nem lehet lakáspiaci árrobbanásra számítani Magyarországon. 

A munkahely és jövőbeni várható jövedelmi helyzet iránt nem növekszik a bizalom, nincs alapja a lakáspiac élénkülésének hiába növekszik az orosz vagy kínai vásárlók száma, és a régebbi szocpol feltételekhez való közelítés sem hozhat változást. 

A munkahely és a jövedelem mellett a lakáspiac alapjának számító hiteleket is meg kell említenünk, amely nélkül nem nőhet a forgalom a ingatlanok piacán.

Magyarországon KSH adatai szerint a tavalyi évben 10.560 új lakás épült ami 17%-ot jelent és a 2011 évhez képest 15%-os csökkenést. Budapesten az új lakások száma közel a felére esett vissza 2012 évben. A KSH adatai szerint 2008-ban mint egy 17 ezer értékesítésre szánt lakóingatlan épült az országban, addig tavaly csak 3 ezer új lakás épült.

2012 év második negyedévében erőteljesebb árcsökkenés kezdődött, amelynek hatására az éves árszint 3,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a Központi Statisztikai Hivatal Statisztikai tükör című kiadványában írottak szerint.

A lakáspiacon a fővárosi ingatlanok vannak a legjobb helyzetben értékmegtartás szempontjából, mégpedig az olcsóbb használt és új építésű lakások és a jó elhelyezkedésű panel lakások, a családi házak csak nagy alkuk árán cserélnek gazdát.