2013. február 8., péntek

Pangás a lakáspiacon januárban, de a huszonévesek beindultak a vásárlásban.

Összességében januárban csak 5400 lakás talált csak gazdára, ami a 2011 januári hónaphoz képest 4,2 százalék növekedés.


A budai tégla lakásokat keltek el a legmagasabb 19 millió fölött átlagáron, a januári hónapban. Budapesten csak a lakható - nagyon jó minőségi besorolású lakások keltek el a januári hónapban, amíg Pest megyében a vevők fele csak a kiváló állapotban lévő ingatlanok váltottak tulajdonost, az új építésű ingatlan vásárlók arány viszonylag magas, 14% volt. Vidéken a vevők háromnegyede vett jobb minőségű ingatlanokat, míg egynegyede a felújítandó, vagy épp lakható ingatlanokra költött.

Sláger kerületek Budapesten

Az ingatlant vásárlók leginkább a XIII., XIV., II. és XI. kerületek iránt érdeklődtek a január hónapban. A belvárosban az V. és VI. kerületek népszerűsége csökkent kissé, de így is a felső harmadhoz tartoznak. Budapest dél-délkeleti szektora továbbra sem elsődleges célpont, a vásárolni szándékozók 5 százaléka alatt jelölik meg csupán.
Hirtelen nagyot ugrott a budapesti házak esetében az árleviteli hajlandóság és az alkukedv is néhány hónap alatt. Tavaly novemberben csupán hat, a múlt hónapban már 11 százalékot csökkentettek átlagosan az árakból az eladók, hogy lehetséges vevőre találjanak. A vásárlók sem voltak kíméletesek, januárban további 11 százalékos alkura voltak képesek ebben a szegmensben.

Milyen korosztály vásárol?

Budapesten a vevők majdnem harmada huszonéves korosztályból került ki, 10,7 millió forintos átlagáron vásároltak 52 négyzetméteres ingatlant. Ugyanitt a másik masszív korosztály a 30 évesek voltak 29 százalékkal, ők már 12,3 milliót költöttek és nagyobb, 60 négyzetméteres lakást vásároltak átlagban. Vidéken a 20-as korosztály csak a vásárlók negyedét tette ki, a fővárosiakkal ellentétben kevesebbet (8,7 milliót) költöttek, de nagyobb lakást (68 nm-t) tudtak vásárolni. A vevők harmada ugyanitt 30-40 év közötti, 10,4 milliós ingatlant vásároltak átlagosan és 72 négyzetméteres lakáshoz jutottak.

Forrás: Privábankár.hu