2013. február 21., csütörtök

A devizahitelesek tartozásai lassan csökkennek..

Az árfolyamváltozás és a lakásárak csökkenése a devizahiteles ott tartanak, hogy hiába törlesztenek, csak lassan fogy a tartozásuk. Sokan ha eladnák a lakásukat, a felvet hitelük visszafizetésére sem lenne elég a lakás ára. A devizahitelesek sajnos még most sem tudják hogyan kerüljenek ki a csapdahelyzetükből, csak el-elmaradva tudnak teljesíteni, egyik mentőprogramba sem illenek bele. Ha eladnák ingatlanukat akkor sem tudnák hitelüket visszafizetni, úgy látszik minél többen kerülnek ilyen helyzetbe. Az ingatlanok ára is igen jelentősen leértékelődött az utóbbi években - írja a portfolio.hu.

Az MNB adataiból is látszik, hogy 2009 eleje és 2012 vége között 51 százalékról 57 százalékra nőtt a kritikus helyzetben lévők aránya, Ők azok akiknél a hiteltartozás eléri a lakás forgalmi értékének 90 százalékát. (Ez a hányados az úgynevezett hitelfedezeti vagy LTV arány.)

Akik ilyen helyzetbe kerültek, azoknak a Nemzeti Eszközkezelő (NET) sem biztos, hogy tud segíteni, mert ha 80 százalék felett volt a hitel felvételekor a kölcsön összege a lakás árához képest, akkor az kizáró ok.