2012. november 23., péntek

Jön az új ingatlan illeték 2013-ban - ez kiknek jó és kiknek rossz ?

Januártól egykulcsossá válhat a lakástulajdon vásárlás után fizetendő illeték mértéke, ami az esetek többségében 80 ezer forintos plusz költséget jelent a vevő számára. Az olcsóbb lakásba költözők viszont mentesülnének az illetékfizetés alól.

A tervezet szerint a lakástulajdon szerzésre vonatkozó kétkulcsos (4 millió forintig 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4 százalék) illeték egykulcsossá válik, azaz a teljes forgalmi érték után 4 százalékot kell fizetnie a vevőnek. Egy 4 millió forintnál drágább lakás esetében ez 80 ezer forintos többletterhet jelent, ami akkor is megjelenik, ha a vevő az új lakás vásárlását megelőző (vagy azt követő) egy éven belül eladta korábbi lakástulajdonát, és az illeték alapját a vásárolt és az eladott lakástulajdon forgalmi értékének a különbözete adja.

A 4 millió forintnál olcsóbb ingatlanok, vagy ennél kisebb forgalmi érték különbözet esetében a fizetendő többlet értelemszerűen kevesebb lesz 80 ezer forintnál, de az új szabályok szerint fizetendő illetéktöbblet a korábbi illetékmértékre vetítve jelentős, hiszen a vevőnek éppen dupla akkora illetéket kell majd fizetni 2013-tól, mint 2012-ben.

Fiataloknak jó ! - az első lakás tulajdon vásárlásnál !


Pozitív változás, hogy a 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40 ezer forintos felső határát megszüntetné a javaslat, illetve a feltételek között szereplő, a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolná 15 millió forintra.

Jelenlegi a legfeljebb 8 milliós ingatlannál a teljes illeték 240 ezer forint, amiből az 50 százalékos, 120 ezer forintos kedvezményből csak 40 ezer forintot vehetnek igénybe az első lakást vásárlók. A 15 milliós felső értékhatár főleg Budapesten nyitja ki a fiatal vevők előtt a kínálat egy nagyobb szegmensét. A tervezett szabályok szerint a maximális 15 milliós felső lakásértéket, illetve az egykulcsos illetékmértéket feltételezve, az illeték összege 600 ezer forintot tenne ki, amelyből az 50 százalékos kedvezmény miatt csak 300 ezer forintot kellene az első lakást vásárló fiataloknak megfizetniük.

Forrás: Napi.hu