2011. december 23., péntek

Bevezetik 2012. január 01.-től a THM-plafont.

A 2011. évi CXLVIII. törvény több ponton módosítja a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvényt (Hpt.). A jogszabály a fogyasztók védelmében maximálja a pénzügyi intézmények által alkalmazott kamatok és költségek mértékét, vagyis a teljes hiteldíj mutató korlátozásával ún. THM-plafont határoz meg.

A módosítás értelmében a pénzügyi intézmények 2012. január 1-től nem nyújthatnak fogyasztóknak olyan kölcsönt, melynek teljes hiteldíj mutatója meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét. A jogszabály magasabb THM-plafont határoz meg a kockázatosabb és nagyobb költségekkel járó áruhitelekre, hitelkártyához vagy fizetési számlához kapcsolódó kölcsönökre, illetve szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott kölcsönökre. Ezekben az esetekben a THM a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét nem haladhatja meg.

A THM-plafon számításakor az érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére.
Forrás: www.mkpartners.eu.